SØREN TOUGAARD: BYLANDSKABER – MALERIER FRA LAND OG BY

dato - 3. februar til 27. februar

Fernisering - 3. februar 14:00 til 16:00

Søren Tougaard

Søren Tougaard (f. 1965) er født i Esbjerg, opvokset i Nordenskov og har boet på Nørrebro de seneste 17 år. Siden 2010 har han malet mere end 50 billeder med motiver fra Nørrebros gader.
Han er uddannet billedkunstner fra Gerrit Rietveld Academie i Holland, og har udstillet på bl.a. Galleri NB, Art Herning, Art Copenhagen, Art Forum, Gallery Edition samt på Galerie Pi, hvor han havde en soloudstilling i 2018.
Søren Tougaard har desuden deltaget flere gange på de censureret udstillinger Kunstnernes Forårsudstilling på Charlottenborg, Kunstnernes Sommerudstilling i Janus Bygningen, Kunstnernes Påskeudstilling i Århus og Kunstnernes Efterårsudstilling på Den Frie.
I udlandet har han haft udstillinger i både New York, Vancouver, Amsterdam, Berlin og Athen.

CV

Kunstneren Søren Tougaard, der oprindelig er fra Varde-egnen, har gennem en årrække malet billeder med Nørrebros gader som motiv. Til sin udstilling i Kunsthal vARTe vil han koble sine malerier fra København med landskaber og bybilleder inspireret fra Varde og omegn.

Det var en tidlig morgen på Nørrebro, på vej hjem fra en bytur, der gav Søren Tougaard ny inspiration til en lang række malerier: “Når man går alene hjemad i de tomme gader i al sin ensomhed, så sker der noget meget smukt. Byen tager over, fordi der ingen mennesker er til at forstyrre vores sanser. Det handler også om tid, fordi dét man gør også kunne være sket for 100 år siden i den samme kulisse, og også kan ske igen om 100 år. Det er en ret vild følelse,” siger han.

Hvis vejrforholdene er gode, skynder han sig ud for at gå en lang tur og tage en masse fotos. Han synes at tåge er helt fantastisk, fordi vi pludselig skal opleve i stedet for at se. Det vi ikke kan se er mere interessant, og tåge er tit med til at skabe en stemning og skjule ting, som han gerne vil have frem.

Et maleri tager som oftest udgangspunkt netop i et af de fotos han har taget ned ad en gade på Nørrebro. Fotoet bliver dog gemt væk undervejs i processen, da han ikke ønsker at skabe fotorealisme - tværtimod. Det er ikke vigtigt for ham at gengive virkeligheden, og han flytter gerne rundt på elementerne i sine malerier. Det er ikke så afgørende, hvilken gade eller hvilket område der er taget udgangspunkt i, derfor er hans billeder også ofte uden titel. På den måde lader han sine malerier være åbne for beskuerens egen fortolkning.

Det at beskueren frit kan tolke hans kunst, er også en af grundene til at Søren Tougaard har valgt ikke at afbilde mennesker i sine billeder, hvorom han siger: “Et maleri uden mennesker siger mere om mennesker, end hvis de var på. I og med at jeg har taget dem ud, kan man som beskuer sætte sig selv ind. På en måde bliver mennesket mere nærværende, når de ikke er der. Det ville blive for figurativt og fortællende, hvis jeg satte mennesker ind. De ville få for stor betydning”.

 

OMVISNING AF KUNSTNEREN LØRDAG D. 16. FEBRUAR KL. 14