'SAMMENFALD OG KONTRAST' af Henning Elving & Yngve Riber

dato - 7. oktober til 29. oktober

Fernisering - 7. oktober 15:00 til 17:00

Yngve Riber

Yngve Riber (født 1949) er autodidakt kunstner. Han bor og arbejder til dagligt i Odense og har bidraget til både solo-, gruppeudstillinger og biennaler i både ind- og udland. Herhjemme har han udstillet på bl.a. Kunstcenteret Silkeborg Bad, Kastrupgård og Johannes Larsen Museet. Ellers kan nævnes udstillinger bl.a. i Korea, Ungarn, Israel, Bulgarien og New York.

Han har deltaget i en del landart projekter, lavet performances i kunstgruppen Outsize fra 2004 til 2008, og været på flere symposier. Derudover har han undervist i mange år på både symposier og kurser.

Yngve Riber er medlem af Kunstnerværkstederne Hollufgård, Fyns Grafiske Værksted, IAPMA - International Association of Hand Papermakers and Paper Artists, Danske Billedkunstneres Fagforening og er desuden medstifter af Outsize Gruppen.

CV

Henning Elving

Henning Elving (født 1947) har studeret fra 1969 til 1972 hos Svend Wiig Hansen og Svend Ritter. Senere hen valgte han at supplere sine studier med undervisning på Morsø Metalstøberi, Exametal i Barcelona og som gæstelærer på Alfa Art College i Helsinki. Han har udstillet siden 1981 og har adskillige, både separat- og gruppeudstillinger i ind- og udland, på CV’et. Gennem årerne er det desuden blevet til en del udsmykningsopgaver og salg til flere danske og udenlandske virksomheder, samt til offentlige institutioner. Han har modtaget flere legater og udmærkelser for sit kunstneriske virke fra bl.a. Kulturministeriet, Nordisk Kulturfond og Kunstakademiet samt Guldmedalje for ”Masterclass” 2000 i Skt. Petersborg.

Fra 90’erne har han haft symposier og studierejser til bl.a. Kina, Rusland, Litauen, Peru Bolivia, Chile og Grækenland.

Kunstneren optræder i flere litterære sammenhænge, både i Weilbachs Kunstnerleksikon 1995, Nordic Sculptors, Tromsø 1992, TV2 ”Portræt af en billedhugger” 1993 og 2008 m.fl. Henning Elving er medlem af BKF og DBS.

CV

I oktober måned kan man opleve de to erfarne kunstnere Henning Elving og Yngve Riber i Kunsthal vARTe.

 

Billedhuggeren Henning Elving har siden 70-erne arbejdet med udgangspunkt i den klassiske torso. Han skaber sine bronzeskulpturer i en digterisk sfære, hvis særprægede og individuelle udtryk giver sig til kende i figurernes linje- og formsprog.

Han har i sin søgen også arbejdet med idéen om at fastholde figurens skygge og i en række skulpturer er torso-kroppens form næsten helt opløst. Der fornemmes i disse skulpturer arbejder af stor dramatisk virkning, som ses i det fremhævede spil, der er mellem lys og skygge.

Det meget udtryksfulde og følelsesladede i hans skulpturer er med til at placere Henning Elvings arbejder nær det symbolistiske udtryk, hvorfra paralleller kan drages til både den franske billedhugger Auguste Rodin og den danske Niels Hansen-Jacobsen.

Henning Elving har desuden skabt begrebet ”homogram”, der frit oversat betyder menneskebrev. Det er en fortællemåde, hvor kunstneren benytter menneskefigurer i stedet for ord til at fortælle en historie.
(Fra Weilbachs Kunstnerleksikon)

 

Yngve Riber har været aktiv i kunstmiljøet siden 1985. Han arbejder med flere forskellige medier, herunder maleri, tegning, akvarel, papirfremstilling, papirskulptur, papirinstallationer, forskellige grafiske trykformer, eksperimenter, skulpturer i bronze og i fiberbeton samt flere Land-Art projekter i forskellige materialer.

Kunstneren beskriver selv sin proces som flg.:

”Når jeg arbejder med min kunst, giver det mig glæde, forståelse, indsigt og nærvær, at udforske alle de forskellige måder jeg kan udfolde mig på i forhold til materialet, naturen, miljøet og tid og sted. Det gode ved kunsten er, at den hele tiden ændrer sig og får os til at forholde os til både samtiden, fortiden og fremtiden.”

Yngve Ribers poetiske og æstetiske værker er dragende og optræder figurligt med en genkendelig motivverden, dog på grænsen til det abstrakte landskab.