LIS WUISMAN JØRGENSEN: HIDDEN

dato - 5. maj til 31. maj

Fernisering - 5. maj 14:00 til 16:00

Lis Wuisman Jørgensen

Lis Wuisman Jørgensen (f. 1959) fra Bjerringbro, er pergamentmager og billedkunstner. Hun arbejder ofte med foto, grafik og mixed media, og har gennem det sidste årti udviklet metoder til formpres og grafiske tryk, fotogravure på pergament, og mikser tryk, akvarel, blyant, farvepigmenter og akrylmaling på papir og lærred.
Hun har gennemført uddannelser på Århus Kunstakademi på Afdelingen for blandform samt på Institut for Unika på Kunsthåndværkerskolen i Kolding, og er i øjeblikket i gang med en Master i Innovation og kreativt læringsdesign fra Ålborg Universitet.
Kunstneren har udstillet hos bl.a. Århus Kunsthal, Galleri Hindhede i Middelfart, Kulturspinderiet i Silkeborg, Viborg Kunstforening, Janusbygningen i Tistrup, Kunsthallen Brænderigården i Viborg, Silkeborg Kunstnerhus samt på de censurerede Charlottenborgs Forårsudstilling, Kunstnernes Sommerudstilling, Kunstnernes Efterårsudstilling, Kunstnernes Påskeudstilling. Hun har haft separatudstillinger hos bl.a. Galleri Art E Factum i Ikast, Galleri Lisse Bruun i København, Galleri Pagter i Kolding og Stensalen på Kunstindustrimuseet i København.
Derudover har hun modtaget flere legater fra bl.a. Statens Kunstfond, Knud Højgårds Fond, Ellen og Knud Dalhoff Larsens Fond. Hun har fået tildelt værkstedsophold på Statens Værksteder for Kunst og Håndværk, deltaget i forskellige projekter og udført udsmykningsopgaver.
Lis Wuisman Jørgensen har været ansat som koordinator på afdelingen for billedkunst og design på Kulturskolen i Viborg siden 2007, hun har været medlem af censorkorpset til De tekstile fagseminarier, og været tilknyttet afdelingen for blandform på Århus Kunstakademi.
Hun er medlem af Billedkunstnernes Forbund (BKF), Kvindelige Kunstneres Samfund (KKS) og KUNSTFORUM VIBORG.

CV

Værker fremstillet af huder fra hjorte, får, geder og kalve vises i Kunsthal vARTe i maj måned, når pergamentmager og billedkunstner Lis Wuisman Jørgensen rykker ind i lokalerne. Flere af hendes værker fremstår som fotografiske aftryk af en skjult fortælling.

Lis Wuisman Jørgensen er optaget af det skjulte, uventede og glemte. De oplevelser og ting man falder over ved en tilfældighed. Det der er skjult under det ydre, historierne bag den umiddelbare oplevelse samt det der dukker op når man kigger en ekstra gang.
Hun arbejder med en dyb respekt for materialet og de spor natur og menneske efterlader som sarte (æstetiske) fortællinger. Hendes tilgang til materialer som papir, pap, gips, dyrehuder, planter, dyrefragmenter og brugte genstande, er undersøgende og eksperimenterende.
”Pergament er mit foretrukne materiale. Det fremstiller jeg af huder fra hjort, får, ged og kalv. Huderne renses, afhåres og strækkes på store trærammer, og bliver derefter bearbejdet til små og store billedflader eller objekter.”

I flere af kunstnerens værker har hun arbejdet med sort / hvide kontraster i form af huller, spalter, åbninger, udposninger, bemalinger eller tryk på det hvide pergament. Strukturer og det rå skind fremstår som monokrome billedflader med rytme og mønstre som tema.

Udstillingen i Kunsthal vARTe er opdelt i to. Den ene del handler om HUD, og er en udstilling, der kredser om hud som materiale. Her udstiller kunstneren værker af håndlavet pergament, sammen med fire gæsteudstillere fra blandt andet Norge og Island, der alle arbejder med værker fremstillet af dyrehuder, eller andet animalsk materiale.

Den anden udstillingsdel med undertitlen COVER er retrospektive betragtninger. Det er en undersøgelse af mødet mellem menneske og natur – indsamlet og fremstillet over de sidste 15 år. Denne udstilling indeholder gravure, monotypier, fotogravure og mixed media.

 


 

ÅBENT VÆRKSTED

I forbindelse med sit ophold og udstilling i Kunsthal vARTe, afholder kunstneren Lis Wuisman Jørgensen en workshop for nogle af sine kunstnerkollegaer.
I perioden fra søndag d. 19.maj til lørdag d. 25.maj, er det således muligt for besøgende at komme og se de forskellige kunstnere arbejde med pergamentfremstilling og tryk på pergament.
Læs mere om arrangementet her