' / 光と陰の間に見えるもの / What Can Be Seen Between Light and Shadow /' af Yuko Yokota (JP) & Johna Hansen (SE)

dato - 5. august til 27. august

Fernisering - 5. august 15:00 til 17:00

Finissage - 26. august 10:00

Yuko Yokota (JP)

Yuko Yokota (født 1983 i Saitama, Japan) er en japansk tekstildesigner bosat i Yamanashi.

Hun har en master i design fra Okinawa Graduate School of Art and Design, hvor hun blev færdig i 2009. Siden har hun blandet sin egen praksis med at arbejde som syerske. Yuko Yokota har udstillet i Japan, Schweiz og Australien.

CV

Johna Hansen (SE)

Johna Hansen (født 1982 i Linköping, Sverige) er en svensk arkitekt bosat i København. Med en master fra Kunstakademiets Arkitektskole i København arbejder hun i det grå felt mellem kunst og arkitektur. Et nøgleaspekt i hendes arbejde er arkitekturens sociale og rumlige mønstre med et metodisk udgangspunkt i sin egen krop og sind som basis for undersøgelserne.

Johna Hansen har deltaget i flere internationale gruppeudstillinger og kunstnerresidencies i de sidste to år - blandt andet Andrea Zittels Institute for Investigative og Frank Lloyd Wright Foundation.

CV

I august er der mulighed for at opleve et internationalt kunstprojekt blive til på helt nært hold. Projektet er et samarbejde mellem den skandinaviske arkitekt Johna Hansen og den japanske tekstildesigner Yuko Yokota.

Svenske Johna Hansen har inviteret Yuko Yokota til Danmark for at eksperimentere og lære om vævens konstruktion, med det formål at sammenflette arkitektur og vævning til en slags ’tekstil marionetpavillon’.

Yuko Yokota har specialiseret sig i traditionel kimono vævning. Hun arbejder både med mere kommercielle kunsthåndværksmæssige projekter såvel som kunstinstallationer. Hun har solide kundskaber i vævning – fra råmateriale til færdig produkt samt en nysgerrighed og inspirerende tilgang til sit fag.

Johna Hansens primære interesse er at tilegne sig mere viden indenfor fremstilling af tekstil, samt undersøge hvilke temporære rumligheder der kan skabes og manipuleres med. ”Jeg har arbejdet med trækonstruktioner tæt knyttet til et specifik gøremål, i hvilke jeg har eksperimenteret med hverdagslignende handlinger. Disse er jeg nu begyndt at udfordre ved at inkludere tekstil, og føler at det vil gavne mit arbejde at lære mere om dets opbygning. Generelt er kroppens ”værende i rummet” fokuspunktet i mit arbejde, hvilket Yuko også beskæftiger sig med – bare i en anden skala. Det er samtidig interessant at samarbejde med en der er opdraget i den japanske tradition og ”ejer” den, ligesom jeg ”ejer” den skandinaviske tænkemåden. Jeg vil opsøge og arbejde i det sted hvor vores selvfølgeligheder mødes. Samarbejdet mellem mig og Yuko vil således forene vores professioner, der begge forholder sig til kroppen.”

Johna Hansen har tidligere været i Japan, men det er første gang Yuko Yokota kommer til Danmark. Kunstnerne har valgt at begynde deres samarbejde her i landet, eftersom de ser det som en fordel ikke at være i de miljøer de kommer fra. Projektet påbegyndes på Statens Værksteder for Kunst i København i juli og fortsættes så i Kunsthal vARTe i august måned. I 2018 vil de to kunstnere fortsætte arbejdet i Okinawa i Japan og i Yukos eget atelier i Yamanashi.

Projektet er en serie vægge af en tredimensionel væv, hvor de også inkluderer træ, dog med fokus på

konstruktionen af væven, så den kan bevæge sig og skabe forskellige rum. Gennem vævens samarbejde med træet skabes der en form for en marionetpavillon, hvor lyset vil være et vigtig element.

Kunstnerne vil bruge fyrretræ, to slags garn, hør og strå. Der arbejdes ud fra en geometrisk konstruktion, bestående af en træramme som er tilpasset rummet. Installationen vil have bevægelige vægge og et tag, der kan kontrolleres et stykke fra hovedkonstruktionen.

Under arbejdsperioden vil kunstnerne eksperimentere med væggenes / tagenes konstruktion, rummene de skaber og udformning af det bevægelige system. Fokus vil ligge på skyggespil, gennemsigtighed og håndværksmæssig udveksling.

 

Projektet er støttet af:

  • Statens Kunstfond – Den særlige Danmark / Japan pulje som blev oprettet for fejringen af 150-året af diplomatiske forbindelser mellem de to lande –  www.kunst.dk
  • Statens Værksteder for Kunst og Design – www.svfk.dk