FOREDRAG: 'Livets Bøvl' af Per Bornhøft

dato - 5. september 15:00 til 15:30

Per Bornhøft

Livets Bøvl

I forbindelse med ferniseringen på Per Bornhøft og Tina Masteks udstilling lørdag d. 5. september kl. 15-17, holder Per Bornhøft et oplæg om Livets Bøvl.
 

Livets Bøvl er et foredrag som kort fortalt omhandler: Hvad det vil sige at være menneske i den kultur vi lever i.  De erfaringer og den viden som jeg blev beriget med dengang, anvendes eller går igen i det at male. Men også som gammel musikker genkendes den tavse viden, der kommer ind i kroppen og som ikke kan udtrykkes i ord. Men som for mig opstår på forunderlig vis når jeg maler.

Det er rent “bøvl” at male.

Tænk at stå foran et hvidt tomt lærred uden indhold og mening, nøjagtig ligesom i livet, der findes der heller ingen brugsanvisning, styrthjelm eller returret og garanti for et godt liv.

At male er for mig som at komme igennem en masse bøvl  - At træde ind i ukendt land, springe ud i kaoset, for derefter at danne orden og mening i den ellers så uendelige uoverskuelige verden vi lever i - det er livets bøvl - og komme det hvide tomme lærred til livs.

Min rejse ind i maleriets tomme hvide lærred, hvor tomheden kaoset og rædslen råder, men samtidig ved man at for enden - på et eller andet tidspunkt ude i fremtiden - venter et færdigt maleri og dermed belønningen - det næste hvide lærred. Man ender som en anden adrenalin junky. Altid på jagt efter det næste fix. maleriet.

Så arbejdsprocessen  består derfor af mange forskellige forsøg og mange lag mindst 10 lag maling oven på hinanden. Maler uden at bruge hovedet, slå hjernen fra, efterfulgt af selvrefleksion osv.

Maler vådt i vådt, kort sagt en masse bøvl skal der igennem, minder pudsig nok om livet ikke?. Hvorfor gider man overhovedet?

For mig ligner det at male det samme som at undervise eller holde foredrag. Samme stemninger - At turde miste fodfæstet for en stund (som en anden berømthed har sagt) uden at ane hvor man lander og får fodfæste igen. Så hvorfor udsætte sig selv for en masse bøvl.

At leve livet, At holde foredrag og At male har for mig det samme omdrejningspunkt nemlig LIVETS BØVL.

Så svaret på hvorfor er : “DET ENDER GODT" som den gode Møllehave har sagt og skrevet.