Fernisering med åbningstale af Kate Skjerning og musik af guitarist Christian N. K. Hansen

dato - 1. februar 14:00

Anni Fiil

Anni Fiil (f. 1944) bor og arbejder til dagligt i Slagelse. Hun er oprindelig uddannet billedvæver ved Stoftrykker- og Væverlauget, men arbejder i dag som papirkunstner.
Kunstneren har udført en udsmykning til et Antependium i Hyllested Kirke. Hun har deltaget på flere censurerede udstillinger i både ind- og udland, blandt andet i Bulgarien, Israel, Australien, USA og Brasilien. Desuden er hun fast repræsenteret på et galleri / kunsthal i Korea.
Anni Fiil er medlem af DkoD (Danske Kunsthåndværkere og Designere), IAPMA (International Association of Hand Papermakers and Paper Artists), KKS (Kvindelige Kunstneres Samfund), Grafisk Værksted i Næstved, Grafisk Værksted - Kirsten Kjærs Museum i Langvad og VAK (Vestsjællands Arbejdende Kunstværksteder) i Jyderup.
 

CV

Der vil være åbningstale af Kate Skjerning og musik af guitarist Christian N. K. Hansen, når vi åbner Anni Fiils udstilling TILBAGEBLIK.

I februar måned er der papirkunst på programmet, når kunstneren Anni Fiil viser papirarbejder fra forskellige perioder i sit kunstneriske virke, kombineret med helt nye værker skabt til udstillingen i Kunsthal vARTe.

Papir er en naturlig del af vores hverdag. Vi anvender konstant papir i forskellige former og til forskellige gøremål, uden at vi nødvendigvis skænker det en tanker. Vi slår op i dagens avis, skriver indkøbslister, pakker gaver ind, printer ud osv. Men papir anvendes også som et (stadigt voksende) medie inden for kunsten, blandt andet til psaligrafi (papirklip med kniv og saks), origami (papirfoldning), decoupage (sammensat udklippede papirer), collager og skulpturer.

Det er en retrospektiv udstilling og titlen refererer dermed til kunstnerens tidligere udførte papirarbejder: ”Det vil for mig være sjovt at se tilbage og finde ud af at kombinere værkerne til en helhed, så de danner en spændende og varieret udstilling – prøve at finde ud af, om jeg altid kan genkende mig selv i værkerne, eller om der er nogen, som skal kasseres og aldrig vises igen, eller om de blot skal vises i en anden sammenhæng? Jeg ønsker at finde ud af, hvordan hændelser i mit liv har, eller måske slet ikke har, påvirket mit kunstneriske arbejde” siger Anni Fiil.

Med en uddannelse som billedvæver, har materialer og strukturer altid været vigtige elementer i hendes værker. Det tekstile vil derfor nok (heldigvis) heller aldrig helt forsvinde.
I begyndelsen af 90’erne stiftede hun bekendtskab med papirfremstilling, og blev optaget af at støbe papir. Det var stadig materialerne i sig selv, som var den væsentligste del af hendes arbejde.
Her opdagede hun forundringen over, at stort set alle plantefibre kan omdannes til papir, og det at arbejde med dem fangede kunstnerens interesse. Det harmonerede også fint med hendes forkærlighed til at færdes i naturen.

Under sit ophold i Varde vil hun benytte sig af muligheden for at opleve den vildere natur ved Vesterhavet, og se hvordan den kan påvirke hendes måde at arbejde på.
Kunstneren har planer om at arbejde tæt sammen med den vestjyske natur og lade regn, blæst (og måske sne) påvirke de støbte ark, som skal bruges til collager eller objekter.